Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату13.08.2024, 11:59

Основні міжнародні та українські новини у сфері кібербезпеки у липні 2024 року

NKCK_13082024.jpgКлючовою подією липня став кіберінцидент навколо продукту компанії CrowdStrike. Через недостатнє тестування чергового оновлення продукту виник supply chain інцидент, що вплинув на понад половину компаній зі списку Fortune 500. Проблеми виникли в лікарнях, були скасовані авіарейси по всьому світу – загалом інцидент стосувався 8,5 млн Windows-пристроїв. Реакція постраждалих компаній та країн вже спрямована на відшкодування збитків. Ймовірним довгостроковим наслідком інциденту стане чіткіше формулювання розділів про відповідальність у контрактах з кібербезпековими хмарними організаціями та посилення регуляції хмарних сервісів з боку держав.

Велика Британія підтримує європейські тенденції посилення кібервимог для державного та приватного секторів. Країна готується до прийняття закону про кібербезпеку та стійкість, що зосереджуватиметься на захисті критичної інфраструктури, збільшенні повноважень регуляційних органів, посиленні звітності та запровадженні штрафів та пені для організацій, які не дотримуються встановлених стандартів кібербезпеки.

Україна продовжує зміцнювати міжнародну співпрацю в галузі кібербезпеки, інтегрується до західних інституцій та ділиться своїм досвідом протистояння російській агресії у кіберпросторі. Під час третього раунду Кібердіалогу Україна-ЄС було досягнуто домовленості про поглиблення співпраці. Українська делегація поділилася досвідом протистояння кіберагресії рф та надала рекомендації партнерам щодо посилення національної кібербезпеки під час зустрічі з послами Європейського Союзу Комітету з питань політики та безпеки у Брюсселі. Фахівці Держспецзв’язку поділились досвідом протистояння кіберзагрозам на USA-Ukraine Cyber Bridge та конференції Hack the Capitol у США.

Для посилення кіберстійкості регіонів НКЦК організував перший Regional Cyber Resilience Forum у Львові, який зібрав близько 400 учасників. Мінцифра та Офіс з розвитку підприємництва та експорту за підтримки USAID запустили програму з кібердіагностики для малого та середнього бізнесу. НКЦК, Мінветеранів та CRDF Global втретє провели навчання ветеранів за програмою реінтеграції ветеранів «Кіберзахисники», надаючи їм знання та навички у сфері кібероборони та кіберзахисту для працевлаштування у державному та приватному секторах.

Перша світова кібервійна активно розширює ареал залучених учасників і перетворюється на глобальне, майже відкрите кіберпротиборство, в якомуі вектор наступальних заходів російських зловмисників залишається одним з ключових. Злам програми TeamViewer атрибутували російському угрупованню APT29. російські хакери посилили атаки на фінські сайти, а коаліція хакерів High Society планує атаки на НАТО, Європу, Україну та Ізраїль.  Водночас західний світ активно протидіє російській кіберактивності. У липні США ліквідували російську ботоферму на основі ШІ, ввели обмеження на діяльність антивіруса Kaspersky та запровадили санкції проти російських хакерів з угруповання CARR.

Більше про законодавчі зміни, ініціативи національних суб’єктів, тенденції, прогнози та аналітичні оцінки, міжнародні та українські новини у сфері кібербезпеки України: Дайджест за липень 2024 року.

Також за посиланнями можна ознайомитись з коротким резюме міжнародних та українських новин за другий квартал 2024: