Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату16.10.2024, 10:27

НКЦК спільно з Радою Європи провели форум щодо електронних доказів та OSINT у контексті документування воєнних злочинів рф

20241610.jpgНаціональний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України та проєкт Ради Європи CyberUA 14-15 жовтня провели «Форум з суб'єктами приватного сектору щодо електронних доказів та OSINT воєнних злочинів та пов'язаних з ними правопорушень». У заході взяли участь близько 30 представників приватного сектору, експертної спільноти, операторів критичної інфраструктури, приватних кібербезпекових компаній, громадських організацій та OSINT-розслідувачі.

Метою заходу було обговорення основних підходів до збору, обробки та передачі електронних доказів і даних з відкритих джерел (OSINT) у контексті документування та розслідування воєнних злочинів рф, вчинених під час збройної агресії проти України. Адже приватний сектор відіграє ключову роль у зборі та наданні таких даних, що є важливими для кримінальних розслідувань.

202416101.jpg«В Україні державно-приватне партнерство у сфері кібербезпеки зазнало значного розвитку в умовах повномасштабного вторгнення рф. Документування безпрецедентної кількості воєнних злочинів стало надзвичайно важливим завданням, яке неможливо виконати без підтримки приватного сектору та використання електронних доказів. Особливо вагомими є об'єднання зусиль у галузі OSINT, збереження й аналітики даних та цифрової експертизи. НКЦК виступає майданчиком для цієї співпраці. Я вдячна європейським партнерам за їхню експертизу та досвід. Проте важливо синхронізувати нашу роботу з міжнародними та європейськими інституціями для того, щоби забезпечити притягнення до відповідальності воєнних злочинців країни-агресора», – зазначила керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретар НКЦК Наталія Ткачук.

У ході заходу учасники підтримали необхідність створення в Україні Центру компетенцій на основі українського досвіду, діяльність якого стане внеском у зміцнення кібербезпеки не лише України, а й Європи.

Під час заходу були обговорені такі ключові питання:
202416102.jpg● принципи збору, обробки та передачі електронних доказів та OSINT щодо воєнних злочинів і злочинів агресії;
●знання вимог до даних, які є допустимими доказами у кримінальному провадженні;
● шляхи, якими приватний сектор може надалі підтримувати державні органи у виявленні, розслідуванні та запобіганні воєнним злочинам та пов'язаним з ними правопорушенням.

Форум став платформою для обміну досвідом та обговорення шляхів подальшої співпраці в підтримці державних органів у розслідуванні воєнних злочинів.