Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату07.06.2023, 11:46

Олексій Данілов: Підрив Каховської гідроелектростанції – терористичний акт не тільки щодо України, а й стосовно всього світу

Підрив Каховської гідроелектростанції – терористичний акт не тільки щодо України, а й стосовно всього світу. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов в ефірі ТК «Ми – Україна» у вівторок, 6 червня 2023 року.

Олексій Данілов підтвердив, що підрив здійснила 205-та мотострілецька бригада збройних сил рф, і наголосив, що ці дії прямо порушують Женевську конвенцію. Водночас, зауважив він, для рф не існує норм міжнародного права.
Секретар РНБО України нагадав, що вибухові пристрої у споруди Каховської гідроелектростанції росіяни заклали восени минулого року, і використали зараз, аби завадити діям Збройних Сил зі звільнення території України. «Але це рф не допоможе, ми обов’язково звільнимо свою землю», - заявив він.

Коментуючи реакцію кремля на підрив Каховської ГЕС, Олексій Данілов зазначив: «росіяни захлинаються від люті, що нічого не можуть зробити військовим шляхом, і тому вигадують нісенітниці, які не мають під собою жодного підґрунтя».

Наслідки цієї катастрофи, сказав Секретар РНБО України, «будуть вкрай складними», зокрема, для екологічної ситуації на Півдні нашої країни, виникають значні ризики для Запорізької АЕС. У цьому контексті він зазначив, що світова спільнота, міжнародні інституції, зокрема МАГАТЕ і ООН, мають докласти зусиль, аби російські війська якнайшвидше покинули територію ЗАЕС.

Президент України Володимир Зеленський, нагадав Олексій Данілов, сьогодні провів екстрене засідання Ради національної безпеки і оборони щодо ситуації на Каховській ГЕС. Ситуація, сказав він, «складна, але контрольована», і повідомив, що учасники засідання погодили комплекс заходів реагування, зокрема скликання засідання Ради Безпеки ООН, звернення до міжнародних природоохоронних організацій, до Міжнародного кримінального суду тощо.

Секретар РНБО України також піддав критиці допис ООН про «відзначення Дня російської мови», опублікований за кілька годин після підриву росіянами ГЕС, у чотириста шістдесят восьму добу широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни. «Рівень цинізму зашкалює, - сказав він. – Саме вони мають брати на себе відповідальність за події у світі, але, на превеликий жаль, членом Радбезу ООН є країна-терорист з правом вето».