Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату22.09.2023, 12:28

Під час другого засідання Національного кластера з інформаційної стійкості обговорено використання інноваційних технологій у боротьбі з дезінформацією

National cluster 2.jpeg21 вересня 2023 року в місті Ужгород відбулось друге засідання Національного кластера з інформаційної стійкості на тему: «Посилення інформаційної стійкості держави та протидія дезінформації в умовах гібридної війни рф проти України». Захід організовано Апаратом Ради національної безпеки і оборони України за підтримки Держдепартаменту США, Офісу зі спільного зменшення загрози, CRDF Global та за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України.

Під час засідання було обговорено питання створення координаційної платформи задля розвитку та налагодження державно-приватного партнерства у протидії дезінформації, об’єднання зусиль усіх зацікавлених учасників для запобігання загрозам інформаційній безпеці, зокрема, з використанням передових технологій у цій сфері – штучного інтелекту, Data Scienc та інструментів OSINT-моніторингу.

Участь у заході онлайн та офлайн взяли понад півсотні представників державних установ, розвідувальних органів, приватного сектору, наукових кіл та громадські діячі. Зокрема, представники Апарату РНБО України, СБУ, Мінкульту, ЦПД та приватних компаній Mantis Analytics, Griselda та «Матезіс».

National cluster 1.jpeg«Протягом майже двох років ми боремося з російською дезінформацією в умовах повномасштабної війни. Ми вже здобули власний позитивний досвід, маємо приклади ефективних результатів у цій боротьбі і зараз маємо створити робочу платформу, яка допоможе швидко перевірити конфіденційну інформацію та забезпечити професійну реакцію 24/7 на будь-які виявлені фейки. Адже за допомогою соціальних мереж та проросійських ЗМІ наш ворог продовжує здійснювати підривну діяльність не лише в Україні, а й на території наших країн-партнерів. Тому ми маємо об’єднати зусилля всіх причетних сторін для запобігання загрозам інформаційної безпеки», — сказав заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк, відкриваючи засідання.

Друге засідання Національного кластера з інформаційної стійкості стало майданчиком для обговорення:

Учасники заходу засвідчили той факт, що поширення дезінформації стало загрозою міжнародного та національного масштабу. У сучасному світі дезінформація перетворилася на ефективну зброю та інструмент ведення гібридної війни. І для ефективного виявлення її та протидії на сьогодні актуальним є використання новітніх технологічних розробок, зокрема, штучного інтелекту. Державні органи мають вже використовувати у своїй щоденній роботі цю технологію.

Також присутні підтримали рішення щодо подальшого розвитку стратегічної координаційної платформи з інформаційної стійкості держави та необхідності подальшого діалогу між центральними органами влади, представництвами обласних адміністрацій, приватним сектором, науковими та журналістськими спільнотами.