Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату28.11.2022, 13:32

Завершився Національний оборонний хакатон 2022

Завершився Національний оборонний хакатон 2022, у якому взяли участь понад 300 учасників – 41 команда з державного та приватного сектору.

У заході також взяли участь, зокрема, заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк, заступник Міністра оборони України Олег Гайдук, представники інших міністерств і відомств, народні депутати України, секретар НКЦК - керівник профільної служби Апарату РНБО України Наталія Ткачук, CRDF GLOBAL в Україні Михайло Верич, фахівці з кібербезпеки – представники приватного сектору та країн-партнерів.

Змагання відбулися у трьох напрямах: технічному, протидії дезінформації та юридичному. З-поміж завдань – розробка систем аналітики даних, відеопотоків та всього, що з цим пов’язано, збирання та аналіз великих обсягів даних, систем ідентифікації ворога тощо, а також психологічний вплив, інформаційно-психологічна протидія тощо.

Заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк зазначив, що в умовах війни взаємодія між державним та приватним сектором «здійснюється у терміновому порядку», що є вкрай важливим.

0256.jpgЗа його словами, кіберпростір є особливою сферою, де звичайні засоби ведення війни застосувати неможливо, а відбувається «змагання з ворогом у технологіях і способах передачі даних». Тому, наголосив заступник Секретаря РНБО, об’єднання зусиль фахівців з кібербезпеки – представників як державного, так і приватного секторів, - дозволить сформувати потужний захист.

Секретар НКЦК Н. Ткачук у своєму виступі нагадала про основні цілі та завдання, визначені Стратегією кібербезпеки України, ухваленої у серпні 2021 року, а також про інші рішення РНБО України у сфері кібероборони.

Н. Ткачук високо оцінила професіоналізм основних суб’єктів кібербезпеки державного сектору та рівень державно-приватного партнерства, і наголосила на важливості напрацювання «чіткого, прозорого та ефективного законодавчого поля», яке стане «основою дієвої системи кібероборони».

0297.jpgУ цьому контексті вона акцентувала на необхідності якнайшвидшого ухвалення закону про створення та функціонування у системі Міністерства оборони України кібервійськ, який має стати «підґрунтям для розбудови спроможностей держави у сфері кібероборони, залучення до цієї діяльності кіберволонтерів та створення кіберрезерву».

Керівник служби також зазначила, що у міжнародному праві необхідно запровадити чіткі критерії, які б визначали межу, після якої має відбутися колективна відповідь членів НАТО на кібератаку.

Вісім команд-переможниць з державного та приватного сектору отримали призи – зокрема сертифікати на навчання з кібербезпеки за стандартами НАТО, сучасні ноутбуки та смартфони. Команди, які посіли перші місця, також дістали право на участь у Хакатоні НАТО, який відбудеться цього року в Польщі.