Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату03.09.2024, 17:21

Заступник Секретаря РНБО України Андрій Кононенко взяв участь у міжнародному форумі з питань безпеки «GLOBSEC» у Празі

A.Kononenko 03092024 1.jpgЗа дорученням Секретаря РНБО України Олександра Литвиненка його заступник Андрій Кононенко взяв участь у Міжнародному форумі з питань безпеки «GLOBSEC», що відбувся у Празі. Головною темою цьогорічного заходу стало «Вгамування шторму», який, на думку експертів, загрожує зруйнувати інституції, що є опорами безпеки.

Впродовж трьох днів, з 30 серпня до 1 вересня, учасники обговорювали такі глобальні теми як розширення ЄС і НАТО, зміцнення міжнародної підтримки для перемоги України, економічна стійкість тощо.

Андрій Кононенко на полях «GLOBSEC» взяв участь у кількох стратегічних сесіях. Серед них – «Озброєні для перемоги: захист України», «Війна слів: як говорити про Україну», «Когнітивна стійкість: бути свідомим і підготуватися: які уроки можна винести з досвіду України для західних партнерів».

A.Kononenko 03092024 2.jpgЗокрема, у своїй промові на тему когнітивної стійкості Андрій Кононенко звернув увагу присутніх на таких сучасних термінах, які вже переростають у відповідні військові доктрини, як «когнітивна війна» і «когнітивна стійкість».

За його словами, на відміну від суспільств Заходу та США українське суспільство керується не стільки усталеними поняттями колективної свідомості, скільки індивідуальними механізмами захисту, що вмикаються на когнітивному рівні і сприяють виживанню, спротиву та самоорганізації.

«На третьому році повномасштабного вторгнення росії в Україну наше суспільство демонструє неабиякий рівень стійкості. І все це в умовах дефіциту електроенергії, щоденних обстрілів, домінування таких емоцій як втома, напруга… Українці демонструють незламність і сміливість, загартовуються, об’єднуються для досягнення поставленої мети, вірять у перемогу та звільнення своїх територій», – зазначив заступник Секретаря РНБО України й додав, що все це безпосередньо пов’язано з довірою наших громадян до Збройних Сил України як основного джерела стійкості.

Андрій Кононенко також запропонував партнерам спільно попрацювати над аналізом досвіду сучасної когнітивної війни. Оскільки від розуміння цієї теми буде залежати не тільки наш успіх у когнітивній війні, яка нам нав’язана, а й глибина розуміння один одного, що сприятиме нашому співіснуванню у сім’ї європейських народів.

Для довідки: У міжнародному форумі взяли участь близько 2000 представників із понад 70 країн, зокрема близько десяти глав держав і урядів, 12-ти міністрів оборони й закордонних справ з Європи, Близького Сходу та Південно-Східної Азії.